Cocaïne - Risico's

Feiten

Werking

Risico's

Risico's op korte termijn

  • Als je cocaïne matig gebruikt  (niet te vaak en niet te veel) beperk je de risico's aanmerkelijk.
  • Cocaïne vormt een belasting voor je hart- en bloedvaten. Dat komt omdat cocaïne de hartslag stimuleert. Het hart heeft meer zuurstof nodig. Tegelijkertijd vernauwt cocaïne de bloedvaten waardoor het hart minder zuurstof krijgt. In combinatie met alcohol wordt deze belasting groter. Dit kan leiden tot o.a. acuut zuurstoftekort en hartritmestoornissen. 
  • Cocaïne en alcohol leiden tot de vorming van een nieuwe stof: cocaethyleen. Ook deze stof stimuleert de hartslag en werkt vaatvernauwend. De stof is zeer giftig voor de lever. 
  • Cocaïne put je uit. Je vermoeidheid wordt onderdrukt waardoor je over je grens heengaat.
  • Door het snuiven van cocaïne raakt het neusslijmvlies geïrriteerd en ontstoken. Cocaïne kan ook in de voorhoofdsholte komen en daar verstoppingen en hoofdpijn veroorzaken.

Risico's op lange termijn

  • Gebruik van coke verslechtert de conditie van hart en vaten.
  • Frequent gebruik van cocaïne verandert je omgang met mensen. Je kunt er agressief en geïrriteerd van worden. Vaak is men extreem op zichzelf gericht. Daarom wordt coke soms ook wel de ego-drug genoemd.
  • Bij langdurig gebruik kunnen mensen oververmoeid, depressief raken.
  • Je kunt ook veel afvallen in gewicht.
  • De depressies die optreden na stoppen kunnen heftig zijn en enkele weken (of soms nog langer) duren. Soms is medische behandeling nodig.
  • Cocaïne is sterker verslavend dan XTC. Coke maakt gretig, je wilt snel meer. Ga je veel en vaak gebruiken dan voel je je in nuchtere toestand uitgeput en down. Hierdoor kan een sterk verlangen naar cocaïne ontstaan. Een verslaving aan cocaïne kan plotseling ontstaan. Door het gebruik van cocaïne wordt langzaam een overprikkeling in de hersenen opgebouwd. Dit kan plotseling heftige trek in coke geven. Dit kan gebeuren wanneer men in ene korte periode wat meer en vaker heeft genomen dan gebruikelijk is.
  • Bij langdurig en heftig gebruik ontstaat vaak ernstige schade aan de neus en voorhoofdsholten. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen, die pijnlijk en slopend zijn.
  • Frequent en heftig gebruik leidt tot een grotere gevoeligheid voor allerlei ontstekingen.

Cocaïne en hart en vaten

De ernstigste complicatie bij gebruik van cocaïne is het hartinfarct. Dit kan ontstaan door bloedvatvernauwing van de kransslagaders, aderverkalking (atherosclerose) en bloedstolsels in aderen. Hartritmestoornissen ontstaan door effecten van coke op kalium, calcium en natrium die de prikkelgeleiding van het hart verzorgen. De adrenalineverhoging door cocaïne jaagt het nog eens op. Verder zijn nog complicaties hartspierontsteking, hartspierverdikking met hartfalen: het hart pompt minder uit.

Versnijdingsmiddelen

Coke is tussen de 0 en de 89% sterk. Het wordt versneden met suikers als manitol of sucrose, met oppeppende middelen zoals caffeïne of met lokaal verdovende middelen zoals lidocaïne. De laatste tijd wordt er ook de pijnstiller fenacetine aangetroffen in coke. Fenacetine kan bij frequent gebruikers risico's geven op nierschade. Daarnaast vindt men vaak levamisol terug in coke. Levamisol is anti-wormenmiddel voor dieren. Bij zware gebruikers kan Levamisol leiden tot agranulocytose. Agranulocytose is een ernstige bloedaandoening. Het is daarom belangrijk om coke te testen.

Lees Tips bij gebruik van coke om risico's te beperken.

 

Laatste update: 25 oktober 2021

 

Tips