Lachgas - Feiten

Wat is lachgas?

Lachgas

De scheikundige naam voor lachgas is distikstofmonoxide. Lachgas wordt soms gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Er is wel een verschil tussen de gassen voor deze twee toepassingen. Het eerste is lachgas gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Het voldoet aan de eisen voor menselijke consumptie. Het tweede is niet vermengd zuurstof en voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor menselijke consumptie en is relatief sterker.

Rond de jaren '90 kon je op party’s soms ballonnen gevuld met lachgas kopen. Daarna was lang weg van de markt. Tegenwoordig zie je het gebruik weer terug op (thuis) feestjes. Lachgas is als gas voor diverse doeleinden in patronen en cilinders verkrijgbaar.

Hoe wordt lachgas gebruikt?

Lachgas wordt ingeademd via een ballon, die opgeblazen is met lachgas. De lachgas komt uit patroon, of cilinder en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Je kunt lachgas niet direct uit de spuitbus inademen. Je bevriest dan je lippen. Recreatief gebruik van lachgas gaat dus altijd via een ballon. Ze doen dit door langzaam in en uit te ademen in  de ballon. Van te voren neem je een beetje lucht mee naar binnen. Lachgas voel je vrijwel direct. Het effect merk je enkele minuten en dan zakt het weg.

Lachgas en de wet

Lachgas verkocht in ballonnen valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal. Lachgasballonnen zijn soms te koop op feestjes. Voorheen trad de politie af en toe op tegen de verkoop. Of dit in de toekomst nog zo zal zijn moet nog blijken, gezien toezicht op de Warenwet bij de Voedsel en Waren Autoriteit ligt. De verkoop mag nu niet in strijd zijn met de Warenwet. Welke consequentie de wijziging met betrekking tot de wet verder heeft, is nog onduidelijk.

Aantoonbaarheid

Gebruik van lachgas is niet aantoonbaar met behulp van drugstesten.


Lees hier meer over de werking van lachgas.
Of de risico's van lachgas.
En onze Tips.

 

Laatste update: 4 augustus 2016