Poppers - Feiten

Wat zijn poppers?

Poppers bevatten de stof amylnitriet, butylnitriet of isoamyl nitriet. Poppers behoren tot een groep geneesmiddelen die worden toegepast bij sommige hartklachten of ernstige aanvallen van astma. Poppers waren tot een aantal jaar geleden legaal verkrijgbaar in de sexshop en de smartshop. Ondanks het verbod zijn poppers nog gemakkelijk verkrijgbaar. Poppers worden verkocht in kleine flesjes met daarin een vloeistof. Een enkele keer worden poppers nog verkocht in ampullen die onder de neus gebroken worden.

Hoe worden poppers gebruikt?

De popper-vloeistof verdampt als het flesje wordt geopend. De damp van de poppers wordt door de neus opgesnoven. Zodra het je hersenen bereikt, merk je het effect. Poppers werden het meest gebruikt bij sex. Poppers waren vooral populair onder mannelijke homo's. Inmiddels worden poppers ook gebruikt onder jonge uitgaanders op een feestje of in de thuissituatie. Poppers worden dan soms gecombineerd met XTC of speed. Het effect van poppers is maar kort, een enkele minuut.

Aantoonbaarheid

Poppers verdwijnen heel snel uit je lichaam. Testen is hierdoor vrijwel onmogelijk. Er zijn (nog) geen drugstesten voor op de markt.


Lees meer over de effecten van poppers bij Werking van poppers.

 

Laatste update: 16 maart 2016