Synthetische Cannabinoïden - Feiten

Synthetische (is in het laboratorium gemaakte ) cannabis wordt in Nederland weinig gebruikt. In de ons omringende landen worden vaker kruidenmengsels verkocht waar in het laboratorium gemaakte cannabinoïden aan zijn toegevoegd. Deze kruidenmengsels bestaan volgens de verpakking uit kruiden met een roesachtige werking. Vaak klopt de inhoud niet met wat er op de verpakking staat.

Namen waaronder het wordt verkocht zijn Spice, K@, Aroma, Dream, CHILI, Chaos, Spicy XXX, Natures Organic en nog andere namen. Synthetische cannabinoïden zijn ook verkocht als wierrook of kunstmest voor planten. De stoffen staan in Nederland nog niet op de lijsten met stoffen die in de Opiumwet worden verboden.

De in het laboratorium gemaakte cannabinoïden werken in de hersenen (en andere organen) op een vergelijkbare manier als THC, het meest actieve bestanddeel in hasj of wiet. Het effect van cannabis wordt zo nagebootst.
Er zijn meer dan 100 synthetische cannabinoïden met allerlei nummers achter de letter van de hoofdgroep. Dit is geen volledige lijst(!).

De cannabinoïden die in verschillende producten aangetroffen zijn, zijn onder andere:

  • JHW (= gemaakt door John W. Huffman)
  • CP
  • HU
  • Oleamide

De synthetische cannabinoïden kunnen worden gerookt.
De gemiddelde dosis is minder dan 1 mg  pure synthetische cannabis.

Aantoonbaarheid

Synthetische cannabis is niet aantoonbaar met een normale cannabis urinetest (THC). In theorie is het mogelijk om gebruik aan te tonen in een lab, mits er heel specifiek naar gezocht wordt. 

Lees meer over de Werking van Synthethische Cannabis.


Laatste update: 16 maart 2016