Nieuws

11 september 2013

Hooggedoseerde XTC pillen


De laatste maanden zijn er (tenminste) 4 XTC doden te betreuren. De vergiftiging met PMMA en overdosering door hoge doseringen XTC hebben hierbij naar alle waarschijnlijkheid een rol gespeeld. Er zijn daarnaast nog enkele incidenten in de media gemeld waarbij XTC mogelijk een rol heeft gespeeld maar waarbij dit nog niet vast staat.

Er zijn op dit moment zeer veel hooggedoseerde XTC-pillen op de markt die een groot risico vormen voor gebruikers.

Sterkte XTC pillen

Cijfers over 2013 zijn nog niet gepubliceerd. Over 2012 kennen wij de cijfers wel.
Van alle in 2012 als ecstasy gekochte tabletten bevatte bijna de helft meer dan 105 mg MDMA, en bijna 20% zelfs meer dan 140 mg MDMA! De gemiddelde XTC pil bevatte in 2012 123 mg MDMA. In 2007 was dat nog 80 mg. Dat is dus een enorm verschil. De pillen worden steeds sterker. Zelfs tot boven 300 mg!

XTC laten testen

Omdat er steeds nieuwe partijen XTC op de markt komen, weet je nooit precies welke partijen sterk zijn en welke iets minder sterk. Je kunt je pil laten testen. Dat raden wij ten zeerste aan! Het laten testen van XTC is de beste manier om risico's op overdoseren of vergiftiging te beperken.

Online info XTC-pillen

Er zijn verschillende sites en fora die mededelingen doen over de inhoud van bepaalde XTC-pillen. Je kunt er niet op vertrouwen dat deze informatie klopt. Misschien heb je een nieuwe partij te pakken, of lijkt je pil erop maar is het niet dezelfde als online staat weergegeven.

Uit gebruikerservaringen blijkt wel dat bepaalde partijen zeer hooggedoseerd zijn (meer dan 170mg mdma per pil). Het kan dus zijn dat jij een pil met een (extreem) hoge dosering hebt.
Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen over wat jullie hooggedoseerde pillen vinden. Laat je bericht bij Contact achter.

Riskante doseringen XTC

Bij het nemen van 1 of enkele van deze pillen kunnen als de omstandigheden tegen zitten dodelijke ongevallen met XTC gebeuren. Dit geldt voor iedereen. Het probleem is dat de risico’s bij hogere doseringen enorm toenemen. In verhouding nemen de positieve effecten minder toe. Om risico’s te beperken (je sluit ze nooit uit bij XTC) kun je 1 – 1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht als leidraad nemen. MDMA is de werkzame stof in XTC pillen. Dus weeg je:
- 60 kilo dan neem je niet meer dan 60 tot 90 mg MDMA
- 100 kilo dan neem je niet meer dan 100 tot 150 mg MDMA

Heb je een pil van 180 mg en weeg je 60 kilo, dan heb je dus 2 a 3x meer binnen dan de dosis waarmee je nog risico’s kunt beperken. De risico’s zijn dan aanzienlijk groter. Met de huidige XTC-markt zit je dus met de meeste pillen in een zone waarbij 1 of enkele pillen al gezondheidsverstoringen kunnen opleveren. Dit hebben we de afgelopen 20 jaar niet op deze manier meegemaakt met XTC.

Risico’s hoge doseringen MDMA

• Door het slikken van sterke pillen is er een grotere kans op overgeven, angst en paniek. Ook een opwindingsdelier kan ontstaan. Een opwindingsdelier kan  levensbedreigend zijn.
 
• Je kunt bewusteloos raken en is er kans op een levensbedreigende toestand zoals oververhitting of serotoninesyndroom. Uit landelijke cijfers blijkt dat het aantal ernstige medische situaties door XTC is verdubbeld.

• Er zijn signalen dat gebruik van hoog gedoseerde pillen tot veranderingen in de hersenen leidt.

• Hooggedoseerde pillen geven meer een speedy effect, dan het typische love-effect. Je wordt veel minder sociaal en bent veel meer in jezelf gekeerd. De trip is vaakmoeilijker te controleren.

• Door gebruik van hoge doseringen word je minder gevoelig voor de effecten van XTC, waardoor de kans op het nemen van steeds hogere doseringen toeneemt.

• Er is een grotere kans op hartritmestoornissen

• Acute schade aan organen zoals de hersenen, nieren en lever.

• Ook zal de maandag- of dinsdagdip veel groter zijn dan bij lagere doseringen MDMA.

Medisch Spreekuur partydrugs

Bij Brijder is een spreekuur voor medische klachten na het gebruik van partydrugs. Klachten kunnen ook ontstaan in de weken na gebruik van XTC. Hoog gedoseerde pillen zijn hierbij extra riskant. Als je medische klachten hebt na het gebruik van partydrugs, kun je contact opnemen met het medisch spreekuur partydrugs.