Nieuws

4 juli 2017

Politie controleert vanaf 1 juli op drugsgebruik in het verkeer


Het heeft lang moeten duren maar eindelijk is hij er dan. De speekseltest in het verkeer. De invoering van deze drugstest is al met twee jaar uitgesteld en ook met de aanbesteding voor de juiste speekseltester wilde het niet vlotten.

De politie gebruikt de Dräger DrugCheck® 3000 speekseltest.

speekseltest in het verkeerMet een soort wattenstaafje wordt er speeksel uit de mondholte verzameld en het apparaat geeft vervolgens binnen enkele minuten aan of er sporen van drugs in het speeksel zitten. De test zoekt naar: cannabis, amfetamine (speed), methamfetamine, opiaten (zoals heroïne) en cocaïne. De speekseltest is vrij duur en tijdrovend, vooral als je het vergelijkt met de blaastest voor alcohol. In de praktijk zal deze test volgens de politie daarom niet op grote schaal gebruikt gaan worden zoals de blaastest wel gebruikt wordt. Agenten moet in staat zijn signalen van drugsgebruik te herkennen zoals vergrote puppillen, zweten en het vaak ophalen van de neus. Vervolgens kan de speekseltest erbij gepakt worden als voorselectiemiddel. Wordt er drugs gevonden in het speeksel dan volgt de bloedproef. De bloedproef is altijd leidend als het gaat om het juridisch vervolgen van een bestuurder.

Er zijn voor drugs gedragsgerelateerde grenswaarden opgesteld waarboven bestuurder niet mogen deelnemen aan het verkeer. Deze limieten gelden voor de hoeveelheid drugs in het bloed. Heb je een combinatie van meerdere drugs (of drugs en alcohol) in je bloed dan geldt een zogenaamde nullimiet. Dan ben je bij iedere hoeveelheid strafbaar. 

Het Openbaar Ministerie (OM) kan een boete en/of gevangenisstraf geven als je rijdt onder invloed van drugs. Ook kun je via de rechter de rijbevoegdheid voor maximaal 5 jaar kwijtraken. Bij rijden onder invloed wordt altijd een melding gemaakt bij het CBR. Het kan zo zijn dat het CBR je dan gaat oproepen voor een Onderzoek Rijgeschiktheid. 

Er kan dan onderzoek naar de afhankelijkheid van drugsgebruik worden gedaan. Tijdens dit onderzoek is het rijbewijs tijdelijk ongeldig. Als je twee keer binnen vijf jaar wordt gepakt met alcohol en/of drugs in het verkeer zal je je rijbewijs kwijtraken dan raak je je rijbewijs kwijt en moet je opnieuw rijexamen doen.