Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik heb vanaf mijn 15e tm 30e jaar dagelijks 10-20 sigaretten rode Marlboro gerookt. Ik ben toen op mijn 30e cold turkey van de een op andere dag gestopt. Na 1 jaar gestopt, weer begonnen met roken, 10-20 per dag. Vervolgens opnieuw cold turkey gestopt, nu een jaar of 2. Nu rook ik af en toe nog maar niet fulltime zoals eerst 10-20 per dag. Nu gemiddeld ergens tussen de 4 tot 10 sigaretten per maand en dan alleen in het weekend (bijvoorbeeld 3 op vrijdag avond). Soms voelt het dan weer even fijn om te roken. Ik vind het lastig om niet te roken als ik een paar alcoholische drankjes op heb. De volgende dag leg ik die rommel weer weg en boeit het me niet meer. Als ik het weg leg merk ik de ontwenningsverschijnselen maar ik zet me daar altijd wel makkelijk doorheen. Ik vind het dan weer teveel gedoe om daar constant met die verslaving bezig te zijn en eraan te denken (die 5 minuten kan ik beter besteden) en het stinkt. Ik voel me momenteel over het algemeen meer een niet roker, ben er niet dagelijks afhankelijk van. Ik merk dat ik makkelijker nee kan zeggen tegen een sigaretje als ik niet drink maar ik hou wel van een biertje. Er zit nog iets in mij van die oude verslaving. Hoe kom ik nu van dat allerlaatste beetje verslaving af?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Roken1

Beste vraagsteller,

Een verslaving kan lichamelijk en/of geestelijk zijn. Er zijn veel verschillende manieren om een verslaving te omschrijven. Je kunt kijken naar de lichamelijke afhankelijkheid, de geestelijk trek, maar ook naar associatief denken. Dat wil zeggen dat je het ene middel met het andere associeert.

Dat associëren is iets wat mensen doen. Pavlov, een ontwikkelingspsycholoog, was de eerste die ontdekte dat we op deze manier nieuwe dingen leren. Hij liet honden voor hij ze eten gaf een bel-geluid horen. Na verloop van tijd wisten de honden dat ze eten kregen als ze het belletje hoorde en gingen ze al speeksel produceren bij het horen van het belletje.

Zo slaan mensen ook informatie op. Jij hebt lang gerookt als je onder invloed was van alcohol. Dus als je alcohol drinkt, maakt je brein de associatie met tabak en krijg je trek in tabak. Dit werkt bijvoorbeeld ook zo voor mensen die vaak coke gebruiken als ze alcohol drinken.

Daar komt bij dat alcohol de pre-frontale cortex (een hersengebied) verdoofd. Dit hersendeel regelt je 'gezonde verstand'. Naarmate dit verdoofd raakt wordt je wat losser en zeg je wat makkelijker ja tegen een sigaret.

Als je vraagt hoe je van die verslaving afkomt, dan is het goed dat je begrijpt hoe dit werkt. Van de lichamelijke verslaving kom je af door niet te gebruiken. Bij nicotine duurt het ongeveer een week voordat je van de lichamelijke verslaving bent afgekickt. Geestelijk blijf je wel een paar jaar kwetsbaar. Dit wordt met de jaren steeds iets minder. En er zijn lastige en minder lastige momenten. Ik rookte voorheen zelf ook. Op mijn werk kost het me totaal geen moeite om niet te roken. Maar als ik met wat vrienden een biertje drink en één van hen rookt, krijg ik trek.

Bij de meeste mensen blijft dat altijd een beetje. Soms zijn er uitzonderingen (bijvoorbeeld als iemand een hele nare ervaring heeft met een bepaald middel, zoals een hartaanval door roken of het verliezen van een familielid, o.i.d.). Maar er zullen nog lange tijd momenten zijn dat je ineens trek krijgt in een sigaret. Zeker als er alcohol in het spel is, maar vast ook in stressvolle momenten e.d. De enige manier om dat te verminderen is door het niet te doen. Hoe vaker je nee zegt, hoe makkelijker dat wordt. En hoe meer je lichaam erop ingesteld raakt dat het geen nicotine krijgt. Naar verloop van tijd (en dat kan jaren duren) denk je er niet meer aan.

Voor die stressvolle momenten zijn er wel hulpmiddelen. Puntje bij paaltje komt het neer op discipline, maar het helpt sommige mensen om afleiding te zoeken op momenten dat ze trek hebben. Vaak vergeet je snel dat je trek hebt als je iets anders te doen hebt. Je kunt ook gewoon wachten tot de trek weggaat. Vaak duurt dat minder lang dan je denkt. Ten slotte zijn er mensen die baat hebben bij een stoppen met roken app. Hoewel dat vooral mensen motiveert die met enige regelmaat roken. Het gaat jou vooral om de momenten dat je drinkt. Wat zou je in die momenten kunnen doen om niet met tabak bezig te hoeven zijn? Ga in ieder geval niet bij de rokers staan, dan bind je de kat op het spek. Bedenk een activiteit om te doen in die momenten. Hoe vaker dat lukt, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt. 

Succes!

Groet,
Nick

31 december 2016
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG