Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb een maand of 2 geleden met mijn broer wiet gerookt. Hoewel ik redelijk lang wiet rook ( 2-3 keer per week in het afgelopen jaar ) ging het deze keer erg mis. Toen ik de joint begon te voelen besefte ik me opeens dat ik het gevoel niet fijn vond. Mijn broer zei dat ik gewoon moest relaxen. Ik ging wat achterover zitten maar het werd erger. Ik begon me zorgen te maken en zei dat we maar naar huis moesten. Daar heb ik tot diep in de nacht gedacht dat ik langzaam gek aan het worden was en wellicht dood zou gaan. De dagen die volgden ging het langzaam beter. De conclusie die ik en de huisarts die weinig kon doen maakten was dat ik depersonalisatie/derealisatie had. Mijn vraag nu is aangezien het inmiddels echt veel beter gaat of het echt niet iets anders kan zijn. Het gaat echt stukken beter mede dankzij dat ik begrijp wat er aan de hand is maar ik heb nog steeds een redelijk heftig gevoel van afwezigheid en niet dat ik nu niet helemaal mezelf meer ben. Mijn tijdsbesef is weer beter dan toen maar nog steeds niet hetzelfde. De meeste angsten die ik heb kan ik gemakkelijk uit me hoofd halen behalve dan dat ik nog steeds bang ben dat het schizofrenie is. Dit omdat het in de familie zit. Mijn vader is schizofrenisch en mijn moeder is manisch depressief. Dus mijn vraag kort samengevat. Is dit echt depersonalisatie/derealisatie? En in dat geval is dit het beste wat het gaat worden of komt er een punt waar ik weer 100% zeker weet dat alles goed is en er niet meer bij stil sta? Ik ben niet echt bepaald bang meer maar ik zou heel graag weer mijn oude ik willen zijn.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Voor mij is het niet mogelijk om een bepaalde diagnose te stellen. Toch ga ik proberen je op weg te helpen en wat antwoorden te geven op de vragen waar je mee zit.

Als ik je tripervaring hoor, ging dit gepaard met angstgevoelens en misschien wel paniek. Makkelijk gezegd klinkt dit als een bad trip. Dit is geen psychose. Cannabis bevat THC, een stof dat onze waarneming kan doen laten veranderen. Een hoge dosis THC, in combinatie met een laag CBD gehalte, wat o.a. onze angstgevoelens dempt, kan voor een ervaring als de jouwe zorgen.
Je geeft aan nog steeds een gevoel van afwezigheid te ervaren en niet helemaal jezelf te zijn. Hier kan je meer lezen over het depersonalisatiesyndroom(DPS), hier over de omgang met DPS en weet ook dat je in contact kan komen met onze arts hierover.

Als laatste geef je aan bang te zijn dat je last hebt van schizofrenie. Als je de ziekte schizofrenie hebt, heb je terugkerend last van psychoses. Je huisarts kan goed uitleggen wat dat is en je weet het misschien al door wat je bij je vader ziet. Dit heb jij niet. Jij hebt een bad trip gehad en hebt nu nog last van derealisatie. En omdat je je zo'n zorgen maakt, reageert je lichaam daar steeds weer op met derealisatie. Derealiseren is namelijk de manier van je lichaam en geest om om te gaan met dingen die je eng of naar vindt. Dat heeft ieder mens, alleen gebeurt het bij jou nu te snel. Het zal verder afnemen als je je niet druk maakt. Je gaat je lichaam leren dat derealiseren gewoon in het dagelijks leven niet nodig is.

Wat ik je wel mee wil geven, is dat schizofrenie een erfelijke component heeft. Deze erfelijke component, druggebruik (zeker bij middelen die de waarneming veranderen zoals XTC, cannabis, paddo's en lsd) en stress kunnen leiden tot psychoses en dan kun je inderdaad onder de 'juiste' (verkeerde) omstandigheden de weg naar schizofrenie plaveien. Het is niet zeker dat het gebeurt, maar ja, je bent waarschijnlijk meer erfelijk belast en gevoeliger hiervoor dan een ander. In dat opzicht is het voor jou het meest verstandig (als je hier dus geen risico mee wilt lopen), om niet meer te gebruiken. Ik geloof dat jouw huisarts de juiste diagnose heeft gesteld: je hebt een bad trip gehad en derealisatieklachten die verder kunnen afnemen. Je bent nu niet psychotisch en hebt niet de ziekte schizofrenie. Het is verder aan jou om risico's in de toekomst te beperken. 

Je geeft aan 2-3 keer per week wiet te roken in het afgelopen jaar. Beter is niet te gebruiken, als je toch blijft blowen kies dan voor cannabis met een relatief hoog CBD-gehalte en laag THC-gehalte. Misschien is het overwegen waard om iets met je gebruik te doen. Weet dat je hier altijd hulp bij kan krijgen bij de instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Hiermee zeg ik overigens niet dat je verslaafd bent, ook mensen die niet verslaafd zijn maar 'recreatief' middelen gebruiken kunnen hier ondersteuning krijgen. 


Met vriendelijke groet,

Dion

19 maart 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG