Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Heyy, Ik ben gisternacht uit geweest met vrienden. We gingen gewoon wat chillen in het centrum. Niemand van ons was van plan te drinken of iets anders te gebruiken. Mijn vriendin en ik wouden toch wat nemen. We besloten iemand te zoeken die een dealer voor ons wist. Al snel kwam een groepje jongens (die wij wel kenden) naar ons toe met de vraag of wij ook pillen gingen halen. Mijn vriendin antwoordde met ja. Wij konden wel meefietsen naar die dealer. Zo gezegd, zo gedaan. Eenmaal de pillen gehaald te hebben, besloten we allebei een kwartje te nemen. Dit was mijn eerste keer, dus niet meer dan een kwartje was wel zo verstandig. Er werd mij verteld dat de xtc na ongeveer een halfuur zou werken. 30 minuten laten begon inderdaad het kwartje van mijn vriendin te werken, maar ik voelde nog steeds helemaal niks. Ik vertelde dit aan mijn vriendin. Ze vond het jammer en gaf me nog een kwartje. Ik wist niet zeker of ik dit wel moest doen, aangezien ik geen idee had hoeveel MDMA in die pil zou zitten. Ik heb het 2e kwartje toch maar ingenomen. 5 minuten nadat ik de 2e ingenomen had, begon de 1e te werken. Al snel begon de 2e ook te werken en toen ging het helemaal mis. Ik zat op een bankje en zakte zo in elkaar. Alles werd zwart. Ik heb daar een uur gezeten. Ik kon mensen horen praten, maar ik kon maar niet wakker worden. Toen ik mijn ogen opende stond er een hele groep om mij heen. Iemand had mij vast en mijn vriendin zat bezorgd naast mij, niet wetend wat te doen. Gelukkig was er een jongen die wel wist wat hij moest doen, en hij heeft mij ook erg goed geholpen. Al snel viel ik weer weg en begon ik met mijn voet over de grond te schrapen. Daarna sloeg mijn ademhaling op hol en hoorde ik mensen zeggen dat ik aan het hyperventileren was en mijn vriendin haar hand op mijn buik moest drukken. Ze wist me gelukkig te kalmeren. Toen ik weer bij bewustzijn was, rolde mijn ogen steeds omhoog. Hierna ben ik nog een aantal keren weggezakt. Mijn vriendin stelde mij een aantal vragen, maar ik kon de woorden niet uitspreken. Ik wou wel, maar het lukte niet. Ik weet niet hoe vaak ik buiten westen ben geweest, want ik kan het meeste niet meer herinneren. Wel weet ik dat ik een tik met mijn hoofd kreeg en malende bewegingen begon te maken met mijn kaken. Dat kaakschaven/knarsetanden heeft nog lang aangehouden. Het iedere keer zwiepen met mijn hoofd ook trouwens. Gelukkig voel ik me al veel beter, maar vraag me toch af waarom ik zo heftig reageerde. We waren vergeten te vragen hoeveel MDMA in de pil zat. En heb ik hierdoor kans op blijvende hersenschade? Ik wil wel vaker "poppen", maar dan geen halve meer. Is dit verstandig, of? Ik ben bang dat als het weer fout gaat, mensen mij niet meer willen helpen..

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 242

Beste vraagsteller,

Wat vervelend dat jij dit hebt moeten meemaken zeg! Hoe gaat het nu inmiddels met je?
Je vraagt je af hoe het komt dat je zo heftig hebt gereageerd. Als ik je verhaal zo lees, dan denk ik dat het komt door een veel te hoge dosering. Je hebt een pil gebruikt waarvan je niet weet welke stof(fen) er in zit(ten) en de hoeveelheid daarvan. Tegenwoordig zijn er in Nederland veel hoog gedoseerde pillen te krijgen, soms wel meer dan 200mg. Dit is alleen uit te sluiten door je drugs te laten testen. Dit is gratis en anoniem.


Het idee waar veel mensen over spreken, is dat het goed is om te beginnen met een kwartje. Deze 'gouden regel' geldt tegenwoordig niet meer, omdat sommige pillen 60mg mdma bevatten en sommige wel 200mg. In andere woorden, wanneer je begint met een 'kwartje' kan je alsnog een relatief hoge dosis van 50-75mg tot je krijgen. Het kan soms wel meer dan een uur duren voordat het begint te werken. Wil jij de risico's van vervelende effecten beperken? Neem dan niet meer dan 1 tot 1,5mg per kilo lichaamsgewicht. In andere woorden, weeg jij 60 kilo, neem dan niet meer dan 60 tot 90mg mdma totaal!

Je vraagt of er kans is op blijvende hersenschade. Hierover kan ik geen antwoord geven. Ik verwacht niet dat je merkbare hersenschade op hebt gelopen. Toch is het zo dat met de spontane actie die je omschrijft, je enorme risico's hebt genomen wat relatief goed af is gelopen. Drugsgebruik is nooit zonder risico's, maar deze zijn zeker te beperken. Deze zijn te beperken door je drugs te laten testen, maar ook niet te hoog te doseren. Lees ook onze pagina over de drug, set en setting eens!

Even samengevat, hoef jij je nu geen zorgen te maken om de bovenstaande situatie. Gebeurd is gebeurd. Als je er maar van leert, zeg ik altijd! Drugsgebruik is nooit zonder risico's, maar wanneer je het toch weer wil gaan doen, weet dan wat je doet, laat je drugs testen en doet het in een veilige omgeving! Wat ik tussen je verhaal door lees, is dat je angst- of paniekgevoelens ervaren hebt. Er is een grote kans dat wanneer je weer gaat gebruiken, deze paniekgevoelens terug gaan komen. laatste wil ik je vertellen dat drugsbezit verboden is, maar gebruik niet. Wanneer jij of je vrienden nog eens in een soortgelijke situatie komen, dan kan je altijd de ambulance bellen zonder dat jullie hiervoor opgepakt worden. Mocht de politie er bij betrokken zijn, ondernemen zij alleen actie wanneer zij denken dat je een dealershoeveelheid drugs bij je hebt. Dus wanneer jij een gebruikershoeveelheid (1 pil of 0.5 gram poeder) bij je hebt, is dat geen probleem. Ik hoop je zo wat duidelijkheid te hebben gegeven. Mocht je toch nog vragen hebben, stel deze gerust!

 

Met vriendelijke groet,

 

Dion

07 november 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG