Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo! Ik ben een gelukkige en zelfverzekerde jongen van 19 jaar en experimenteer af en toe met stimulerende drugs. Na een jaar geleden voor het eerst een kwartje xtc geprobeerd te hebben, heb ik voor de tweede en derde keer op 18 oktober en 30 november beide dagen 1-1.5 pil xtc gebruikt. (gesproken 200-240mg per pil) Ik probeer er altijd een aantal weken tussen te laten en ik weet dat het onverstandig is maar ik ga nu zowel 23 als 31 december weer gebruiken. Mijn vraag is of het slim is om een van de dagen iets anders te gebruiken zoals bijvoorbeeld speed of 4f. Ik weet hoe xtc op serotonine werkt en ben een beetje bang voor receptor downgrading en andere lange termijns effecten van xtc. Ik zou graag willen weten of het een betere optie is om een van deze dagen iets anders te gebruiken. Waarschijnlijk speed op de 31e, ik las dat dit werkt op dopamine en NE, de afwisseling van hormonen leek mij misschien gezonder voor de hersenen en 4f lijkt me behoorlijk riskant. Alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Beter kun je alle uppers niet te vaak nemen, ook speed. Veel uppers grijpen in op min of meer dezelfde hersengebieden, -systemen of hebben overlappende risico's. XTC werkt niet alleen in op het serotonerge systeem. De ene maand speed, de andere maand XTC etc. etc. is nog steeds risicovol. Maar hoe meer of minder risicovol weten we niet precies. Harm reduction is wat dat betreft ook geen harde wetenschap. 

Je maakt je zorgen over receptor downgrading en lange termijn risico's van XTC. Receptor downgrading is niet iets waar jij als 'af en toe experimenterende jongere' in jouw situatie druk om moet maken. Wil je werkelijk iets doen aan je huidige gebruik waardoor je mogelijk wat minder risico loopt? Probeer je dan liever te focussen op:

- je ondergrens altijd te houden op 4-6 weken. Dat is echt de absolute ondergrens in harm reduction land. Liever 2-3 maanden.

- niet tegelijkertijd te combineren met andere drugs,

- geen nachten doorhalen,

- je dosering laag te houden (je XTC doseringen in het verleden zijn ver boven de richtlijn van 1 a 1,5 mg per kg lichaamsgewicht).

- extra terughoudend te zijn richting nieuwe psychoactieve stoffen. Er is nog veel onderzoek nodig en risico's zijn vaak nog onvoldoende in kaart gebracht.

Mvg,

Ronald  

03 december 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG