Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Mijn vriend heeft vorige week een hartinfarct gehad In zijn halsslagader zijn 2 stents geplaatst. Heeft nu bloedverdunners en cholesterol verlager. Ik heb 2 vragen hierover: - zou hij dit gekregen kunnen hebben door drugsgebruik ? Ongeveer 5x per jaar gebruiken we speed en xtc - is t in de toekomst gevaarlijk om nog iets te gebruiken? Alvast bedankt !

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Speed en XTC geven een extra hartbelasting. Een infarct is zeldzaam, maar niet onmogelijk. De cardioloog kan gerichter kijken naar de oorzaak, als deze weet van het drugsgebruik. Is het openlijk besproken? DOEN. Want van XTC zijn ook zeldzamere gevolgen op het hart bekend: ritmestoornissen, verdikking van hartkleppen en infarcten. Al zijn ze relatief zeldzaam. 

Voor de toekomst moet bekend zijn of er nog verhoogd risico is: hoe zijn de overige kransslagaders? Is er verhoogde bloeddruk en sprake van roken?  Cholesterol? Dit rijtje moet met de cardioloog worden doorgenomen om een uitspraak te kunnen doen. Weet dat ook andere drugs risico's met zich meebrengen voor het hart.

Met vr grt

Gerard A

drugsarts 

23 december 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG