Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Mijn vriendin heeft een maand geleden ofzo met mij xtc gedaan (haar eerste keer) ze is 15, heeft een joggershart (hart gaat sneller dan by normale mensen). Ze nam het in en toen het begon te werken ging ze slecht en ik heb geholpen wat ik kon ze kon bv niet stoppen met haar hande heel hard te trillen ze kon moeilijk ademen enz... dus nu is mijn vraag wat zijn de risico’s om xtc te nemen met een joggershart en wat kun je allemaal doen als iemand slecht gaat? Dankjewel voor de hulp.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 140716

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag! Als ik het zo lees dan heb jij een verbinding gemaakt tussen haar joggershart en dat zij niet zo lekker ging. Zelf denk ik dat het met andere zaken te maken heeft. Als ze bijvoorbeeld al een verhoogde hartslag heeft, kan dat door stimulerend drugs als XTC extra verhoogd worden. Als iemand al een beetje angstig is, leidt dat sneller tot paniek.

De klachten die je omschrijft, moeilijk ademen en hard trillende handen, komt erg overeen met een paniekaanval. Het eerste gebruik van XTC (oftewel mdma) kan erg overweldigend zijn. Weet je hoeveel zij tot zich heeft genomen? Des te hoger de dosering, des te heftiger het effect. Een kwartje, of een halfje van een pil zijn geen goede indicaties voor hoeveelheden. De ene pil bevat 100mg mdma en de ander 200mg. Neem je een kwartje kan het een verschil zijn tussen 25mg en 50mg. Wil je weten wat, en hoeveel daarvan in je pil zit? Laat het dan testen, dat kan ook wanneer je minderjarig bent. Voor de meeste gebruikers hebben zij het prettigste effect wanneer zij 1 tot 1,5mg mdma per kilo lichaamsgewicht tot zich nemen. Wanneer je 50 kilo weegt, kan je dus het beste niet meer dan 50 tot 75mg mdma tot je nemen.

Verder heeft ook de omgeving waarin iemand zich bevindt en de psychische en lichamelijke gesteldheid invloed op de trip. Hierover hebben wij meer geschreven op de pagina over drugs, set en setting. Als laatste wil ik je meegeven dat wanneer je XTC (of andere drugs) gebruikt terwijl je hersenen nog volop in ontwikkeling zijn, je veel meer risico's loopt. Het kan ook de ontwikkeling van je hersenen in de weg staan. Het is dus de vraag of het wel verstandig is om op jullie leeftijd al te gebruiken.

Hoe gaat het nu met je vriendin? Ik kan me voorstellen dat ze er nog wel last van heeft. Wanneer iemand slecht gaat, kan je het beste die persoon gerust proberen te stellen. Soms helpt het om naar een andere ruimte te gaan en te zeggen dat het allemaal weer over gaat. Probeer de ander zo'n veilig mogelijk gevoel te geven. Hierover staat meer op onze pagina over tripsitten. Achteraf is nazorg ook belangrijk. Vraag eens hoe het nu met haar gaat en of ze misschien eens over de ervaring wilt praten. 

Wanneer jij of je vriendin nog vragen of opmerkingen hebben, stuur ons dan zeker nog een bericht!

 

Met hartelijke groet,

 

Dion

28 december 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG