Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste. Graag zou ik van u willen weten of de combinatie venlaflaxine en Cocaïne daadwerkelijk gevaarlijk is? Op internet worden veel verschillende conculsies geconcludeerd maar wat is nu werkelijkheid? Is er nader onderzoek gepleegd omdat er in het verleden dodelijke slachtoffers zijn gevallen of klopt deze informatie niet? We weten uit de litratuur dat venlaflaxine (SNRI) werkt via serotonine- noradrenaline in de hersenen. Bij cocaïne komen de stoffen dopamine, adrenaline en norepinefrine vrij in de hersenen, ook een stukje serotine maar dit is vrijwel nihil. De kans op een serotonine syndroom is dan uitgesloten of heb ik het mis? Is er in de loop van deze jaren nog onderzoeken gedaan naar deze combinatie? Graag u reactie. Met vriendelijke groet.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 102030

Beste vraagsteller,

Het is bij normale doseringen niet gevaarlijk. Bij hoge doseringen wèl. Beide stoffen verhogen serotonine en een teveel geeft het levensbedreigende serotoninesyndroom. Er zijn wetenschappelijke vermeldingen in de vorm van zogenaamde case reports. Het werd dan levensgevaarlijk bij een hoge dosis van een ander antidepressivum uit de groep MAO-remmers in combinatie met coke. Van venlafaxine en cocaïne vond ik het niet.

Verder verschilt de afbraak van coke en de SNRI nog per persoon. Als het heel langzaam wordt afgebroken, stijgt de bloedspiegel gevaarlijk langer. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen van het Aziatische ras. 

Dus: serotoninesyndroom is niet uitgesloten, maar de kans is klein.

Verder met je hart in orde zijn. Beide middelen zouden ritmestoornissen kunnen veroorzaken. Eén ervan heet "QT-verlenging". 

Check ook eerst of je bijwerkingen hebt van venlafaxine. Sommige ervan kunnen door coke versterkt worden.

Met vr grt

Gerard A

drugarts

P.S:graag je eventuele verslag.

23 maart 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG