Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoihoi, Ik zit met een vraag over advies voor het gebruik op een aankomend feestje (pinksterweekend). Eind maart heb ik 4f en xtc gebruikt en met koningsdag kon ik het niet laten om een halve xtc pil te gebruiken. Nu ga ik met het pinksterweekend weer naar een feestje waar ik graag een klein beetje xtc (halfje) of speed (2 puntjes) zou gebruiken. Nu weet ik dat er erg weinig tijd tussen de feestjes zit en het eigenlijk niet verstandig is. Zou het erg schadelijk zijn om toch te gebruiken? Is speed een optie omdat dat het dopamine systeem aanspreekt i.p.v. seretonine zoals xtc? Of zijn er "natuurlijke" alternatieven zoals caffeine pillen mogelijk om de avond vol te houden? Ik hoop dat u mij advies kunt geven. Met vriendelijke groet,

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 1411

Beste vraagsteller,

Wij geven tips aan (recreatieve) gebruikers van drugs hoe zij de risico's van gebruik zoveel mogelijk kunnen beperken. Je kunt alle tips lezen in onze pagina's over xtc, 4-fa en speed.

Xtc zorgt ervoor dat je serotonine voorraad uitgeput raakt. Je hersenen hebben weer tijd nodig om te herstellen. In de eerste plaats omdat je dan weer volledig effect voelt van de xtc. En in de tweede plaats om je je hersenen niet moet overbelasten. Als je twee keer in korte tijd gebruik loop je onnodig meer risico op overbelasting, hersenschade, of vervelende langdurige psychische klachten. Om de risico's van gebruik zoveel mogelijk te beperken is de richtlijn om niet vaker dan 1 keer in de 2 a 3 maanden te gebruiken. Alle concessies die je daar aan doet verhogen het risico. 

Het laatste xtc-gebruik is nog kort geleden. Het gewenste love effect van xtc zal mogelijk niet zo sterk doorkomen vanwege het tekort aan serotonine in de voorraad. Je zult wel behoorlijk opgepept raken. Bijslikken heeft geen zin. Je loopt dan wel meer risico en raakt verder opgepept maar het echte xtc effect krijg je niet.

4-fa is een speed-achtige stof, met kleine MDMA trekjes. Het is een nieuwe psychoactieve stof (nps). Dat wil zeggen dat er geen onderzoek gedaan is naar de mogelijke schadelijkheid van dit middel. Het is een middel dat ook werkt op het serotonine en dopamine systeem van de hersenen. 

Er zijn veel recreatieve gebruikers van partydrugs, die door zich te houden aan een aantal simpele richtlijnen qua frequentie en dosis van gebruik, voor zichzelf de risico's weten te beperken. Het zijn vaak de mensen die fors teveel gebruiken in een te korte periode, of die fors combineren die vaker in de problemen komen en klachten krijgen. 

Als caffeine voor jou een alternatief is dan is dat natuurlijk prima. Daarmee loop je natuurlijk het minste risico's. Je zou het een keertje kunnen uitproberen. Kies dan voor pure caffeine. Meestal komen deze pillen voor in tabletten van 200 mg. Dat kan al vrij sterk zijn. Neem nooit meer dan 400 mg. Lees meer hierover in de factsheet caffeine van voedingscentrum

Mvg,

Ronald

11 mei 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG