Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemiddag, Mijn concrete vraag = kan ik zonder teveel risico een halve XTC pil (louter MDMA) gebruiken in combinatie met de antidepressiva sertaline - 50 mg? De achtergrond = Ik heb in het verleden al een paar jaar regelmatig XTC pilletjes gedaan op festivals. Dit ging altijd goed - behalve die ene keer dat ik XTC in combi met cannabis deed. Ik heb eenmalig een hele 4FMA pil genomen (van XTC deed ik nooit hele tegelijk) en hier heb ik ook een bad trip van gekregen. Verder alleen maar positieve ervaringen. Dit was allemaal voordat ik 3 jaar geleden startte met de antidepressiva sertraline. Ik heb een paar moeilijke jaren gehad met angsten en overspannenheid. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt voor deze antidepressiva. Dit werkt bijzonder goed. Ik voel mij nu dan ook weer top. En hoewel het erg dom lijkt na dit hele verhaal, is de verleiding momenteel toch groot om na te denken over een (half) XTC pilletje op een festival. Online lees je over verschillende risico's bij de combi XTC en antidepressiva. Het serotoninesyndroom klinkt verschrikkelijk en ik vrees zelfs dat ik daar al enige kennismaking mee heb gehad tijdens de bad trip met 4FMA - dat nooit meer! Toch vraag ik me af in hoeverre het ondanks dat nu echt riskant is. Ik drink ook geregeld drankjes en dit gaat goed - zelfs als ik weleens teveel drink. Ik heb ook al 2x geblowd in de afgelopen jaren en dit gaat ook prima. Kortom: kan het eens kwaad om mee te doen met vrienden op een komend festival en weer eens voorzichtig een half pilletje (of 2x een kwartje) te nemen? Alvast bedankt! Groetjes, Lynn

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 4848

Beste vraagsteller,

Goed dat je je informeert van tevoren.
Eerst kijk je in de bijsluiter naar bijwerkingen van sertraline. Het zijn er veel, meestal in het begin en als je te snel de dosis opvoert. Waarschijnlijk heb jij die niet meer. Als je er toch last van hebt, moet je er op rekenen dat XTC-gebruik het erger maakt en dat je niet fit genoeg bent voor XTC-gebruik. Sertraline kan de MDMA-spiegel ook licht verhogen, door een wisselwerking. Dan kan de hoeveelheid serotonine extra stijgen. Dat is gevaarlijk. (serotoninesyndroom: verward, oververhit, epilepsie). Dit betekent al met al dat het slimmer is om het niet te doen en indien tòch, dat je dan dus zo laag mogelijk doseert. Het risico is vooral theoretisch. We hebben een overzicht gemaakt om na te lezen. Klik op deze link.

Verder in jouw geval: als je eerder bad trips hebt gehad, kan gebruik van XTC of cannabis of paddo's dat opnieuw opwekken. Feit is inderdaad dat cannabis en drank nog goed gingen. Misschien beschermt de sertraline je daar voor, dat weten we nog niet zeker. Om deze bad trip reden is het advies om het niet te doen. En als je het toch doet , let je extra op de regels voor 'veilig gebruik.' Geteste XTC, goed in je vel, lage dosis, veilige omgeving, eventueel in overleg met je arts diazepam mee, geen combinatiegebruik, 1 glas water per uur.

Wij ontvangen graag je eventuele verslag.

MVG
Gerard A
Drugsarts

08 juni 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG