XTC - Werking

Feiten

Werking

MDMA (XTC) stimuleert de afgifte van bepaalde stoffen in de hersenen. Hierdoor treden zowel bewustzijnsveranderende als oppeppende effecten op. XTC staat bekend als een stof met een entactogene en stimulerende werking. Dat houdt in dat gebruikers een gevoel van saamhorigheid en openheid ervaren en zich tegelijkertijd energieker kunnen voelen. XTC wordt daarom vaak als 'partydrug' gebruikt.

Gewenste effecten:

  • Energiek
  • Blij, verliefd gevoel
  • Contact willen maken met anderen
  • Veel praten (praatkick)
  • Minder geremd
  • Opgaan in muziek
  • Uren kunnen dansen
  • Zin om te knuffelen
  • Gevoel van zweven

Ongewenste effecten en bijwerkingen:

  • Misselijkheid, soms overgeven
  • Stijf gevoel in armen en benen
  • Malen met de kaken (tandenknarsen en klappertanden)
  • Niet kunnen plassen
  • Darmklachten
  • Verminderde eetlust
  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Onrust
  • Slapeloosheid
  • Angst of paniek

De werking van XTC hangt af van mate van gebruik en de plek waar gebruikt wordt. Daarnaast wisselt het per persoon en per keer. De ene keer kan je meer energie ervaren, de andere keer juist meer een zwaar en tintelend gevoel (in de benen).  De meeste mensen hebben sterk vergrootte pupillen na gebruik van XTC. Dit verdwijnt als de XTC uitwerkt. Frequente gebruikers zullen minder het 'verliefde gevoel' ervaren en vooral het oppeppende effect ervaren. Dit heeft te maken met de uitputting van bepaalde stoffen in de hersenen. Bijslikken heeft dan weinig zin. Het enige wat dan gebeurt, is het verlengen van het 'strakstaan'. De oppeppende effecten overheersen dan dus.

Je kunt bij gebruik van XTC ook wat hallucinerende effecten ervaren. Hoe hoger je dosis, hoe sterker deze effecten. Bekende verschijnselen zijn het zien van stoelen, statafels, brillen op gezichten, terwijl deze er niet zijn. Meestal krijgen mensen bij deze hogere doseringen ook last van nystagmus. Nystagmus betekent dat je ogen snel en ongecontroleerd bewegen en kunnen wegdraaien.

Dosering XTC

De dosering MDMA die mensen gebruiken wisselt. Vrouwen hebben minder bloed dan mannen waardoor de concentratie MDMA in het lichaam hoger wordt. Kleinere mensen kunnen ook meer effect verwachten. Omdat men meestal niet weet wat er in een pil zit, raden wij aan XTC te laten testen. Dan weet je de werkzame stof in de pil en de sterkte. Als je weet welke hoeveelheid je prettig vindt, kun je na het testen makkelijker je dosis bepalen.

Een richtlijn voor het doseren is:

Slikken:

  • Licht: 0,5-1 mg/kg lichaamsgewicht
  • Gemiddeld: 1-1,5 mg/kg lichaamsgewicht
  • Hoog: 1,5+ mg/kg lichaamsgewicht

Er is geen verantwoorde gebruikershoeveelheid XTC. Bij XTC zijn er namelijk altijd risico's voor de gezondheid. Kijk bij Tips om de risico's van XTC te beperken. Om de kans op (hersen)schade zo veel mogelijk te beperken, is het goed aan te houden om:

  • niet meer dan 1 of 1 1/2 mg MDMA per kg lichaamsgewicht te gebruiken
  • niet vaker dan eens per 2 a 3 maanden drugs te gebruiken

Zeker als je gevoelig bent voor bepaalde klachten, bestaat er altijd kans op negatieve bijwerkingen van XTC.

Door het slikken van hoge doseringen is de kans groter op overgeven, angst en paniek. Ook kun je bewusteloos raken en is er kans op een levensbedreigende toestand zoals  oververhitting of serotoninesyndroom. Uit landelijke cijfers blijkt dat het aantal ernstige medische situaties sterk is toegenomen sinds de komst van deze sterke pillen. Hoog gedoseerde pillen geven meer een speedy effect dan het typische XTC effect. Daarnaast word je veel minder sociaal, je bent veel meer in jezelf gekeerd. Ook zal de maandag/dinsdagdip veel groter zijn dan bij lagere doseringen. Door gebruik van hoge doseringen MDMA word je minder gevoelig voor de effecten van XTC, waardoor je geneigd kunt zijn nog meer te nemen.

XTC in de hersenen

MDMA stimuleert extra afgifte van met name serotonine in de hersenen. Ook de reserves van serotonine worden aangesproken door MDMA. Daarnaast blokkeert het tijdelijk de heropname van serotonine terug naar de zenuwuiteinden. Dit heeft als gevolg dat de serotoninespiegel tijdelijk wordt verhoogd in de hersenen en dat de reserves van serotonine worden uitgeput. Serotonine zorgt o.a. voor het blije gevoel en voor de temperatuurshuishouding in je lichaam. XTC heeft ook effect op de balans van noradrenaline, wat voor de stimulerende werking zorgt en in mindere mate heeft XTC effect op dopamine wat o.a. voor een geluksgevoel zorgt.

XTC dip

Veel gebruikers ervaren een dip na XTC-gebruik. Deze dip kenmerkt zich door gevoelens van uitputting en somberheid. De ene persoon heeft hier meer last van dan de ander. Doordat de reserves van serotonine zijn uitgeput, wordt je stemming beïnvloed. Daarnaast heb je misschien een nacht gedanst, niet geslapen en niet of weinig gegeten. Je lichaam is daardoor uitgeput, moe en heeft dus geen reserves om de 'klap' op te vangen. Door de spierspanning die je bij XTC kan ervaren en mogelijk het vele bewegen, kunnen mensen last hebben van spierpijn. De spierpijn en lichamelijk uitputting zijn na een paar dagen weg. Mits je genoeg rust neemt. Geestelijke klachten als somberheid zijn meestal ook na een paar dagen verdwenen. De hersenen hebben echter langer nodig om de reserves van stoffen in de hersenen weer aan te vullen. Dit duurt ongeveer 5 tot 6 weken.

Aangezien XTC de balans van stoffen in de hersenen negatief beïnvloedt en je je lichaam uit kan putten is een periode van 2 tot 3 maanden rust (niet gebruiken) tussen het gebruik van oppeppende middelen aan te raden. Gebruikers die iedere maand, of vaker, gebruiken zullen merken dat de positieve effecten van XTC minder worden. Na een paar maanden abstinentie ervaren mensen meestel weer meer positieve effecten. Dit is met name voor de entactogene eigenschappen van XTC. Dus het gevoel van saamhorigheid, openheid en gevoelens van blijdschap. Men merkt vaak nog wel de oppeppende effecten. Als je dit bij jezelf merkt, is voor jou de periode tussen het gebruik te kort. Bijslikken heeft dan weinig zin, je hebt namelijk een tekort aan serotonine in je hersenen.

Lees over Risico's bij gebruik van XTC

 

Laatste update: 31 oktober 2023

Risico's

Tips

XTC - Combi's

Psychische klachten

Hersenschade