hallo, ik ben een paar maanden geleden van...
Beste vraagsteller,
Wat goed dat je stappen hebt gezet van het blowen af te komen! Bedankt voor je duidelijke verhaal.
Je ervaart nu veel emoties en omgedraaide gevoelens. Dit is een bekend fenomeen bij mensen die stoppen met blowen. Je beschrijft zelf al dat blowen voor jou een dwangmatige verdoving van gevoelens was. Nu je bent gestopt en de actieve stoffen je lichaam verlaten worden die spanning/gevoelens niet meer onderdrukt. Dit kan heel naar voelen, maar ook positief zijn. Op je vraag of het over gaat en of je er sterker uit kan komen is het antwoord beide keren ja!
Je schreef dat je een aantal gesprekken hebt gehad met een psycholoog. Loop je daar nog steeds? Deze gevoelens kan je met hem/haar bespreken en naar oplossingen zoeken. Een behandelaar van een verslavingszorginstelling zou dit ook met je kunnen doen. Als je behoefte heb dat de behandeling ook wat meer op het stoppen met blowen gefocust is.
Wat helpt jou op dit moment om met die gevoelens/paniekaanvallen te doen? Voor iedereen gelden andere manieren om jezelf af te leiden of ze te verwerken. Sporten, afspreken met vrienden, leuk werk doen, mindfullness, je gevoelens opschrijven of een wandelingetje maken zijn dingen die voor anderen vaak werken. Voldoende slapen en gezond eten kunnen ook bijdragen aan een stabielere emotionele mind set.
Op je vraag: "Hoe weet ik dan dat mijn afkick periode over is?" is het lastig om vanaf hier antwoord te geven. Dat verschilt zeer sterk van persoon tot persoon. Gelukkig ben je nog niet oud. Bij jonge mensen gaat het herstelproces vaak sneller. Je merkt het meestal doordat het trillen, zweten en slecht slapen voorbij is.
De emotionele instabiliteit kan iets langer duren, maar kan ook met eventuele angstgevoelens te maken hebben. Dit veroorzaakt veel twijfel. Wat dan helpt is een keus te maken in hoe je over iets denkt, of wat je vindt. Hoe minder 'grijs gebied', hoe minder twijfel en hoe prettiger je je voelt. Probeer je gedachtes op een andere manier te leren loslaten. Natuurlijk mag je nadenken, maar geef jezelf ook even rust door op iets anders te concentreren (een boek, een boom, muziek, leer een instrument spelen of een taal etc). Bespreek dit ook met je psycholoog.
Heel veel succes! Het gaat je lukken.
Sjoerd