Tramadol en opiaatverslaving

VRAAG

Na enkele jaren van af en aan gebruik van opiaten, was ik nogmaals clean na een korte opname. Het afkicken vond ik vreselijk en ik voelde me maanden nadien nog steeds psychisch en fysiek slecht. De craving is naar mijn gevoel doorheen die maanden weinig afgenomen. Ik herviel in Tramadol (maar het had evengoed iets anders kunnen zijn). Uiteraard was mijn partner zeer boos toen hij hierachter kwam. Momenteel krijg ik via de huisarts tramadol voorgeschreven (400 mg per dag). Hiermee kan ik relatief goed functioneren. De craving is echter nog steeds matig tot sterk aanwezig. Graag wil ik met de tramadol afbouwen om als een ‘nuchtere’ door het leven te gaan, maar ik weet niet of dit haalbaar is. Stilaan denk ik dat substitutietherapie misschien de enige mogelijkheid is, of toch op dit moment. Al vind ik het moeilijk te aanvaarden... Ik heb een ‘goed’ en stabiel leven waarmee ik gelukkig ben. Toch blijf ik botsen op misbruik van opiaten en craving... Voorlopig zit er weinig beweging in de zaak. Mijn huisarts doet wat hij kan, maar we botsen beide op ‘wachtlijsten’. Heeft methadon of buprenorfine voordelen tov tramadol, op lange termijn? En zou dit mijn craving-onrust kunnen tot rust brengen?

ANTWOORD

Beste vraagsteller,

Ik begrijp uw probleem helemaal. Mét medicatie bent u niet blij en zónder ook niet.

Als ik u was zou ik nog een keer gaan kijken of een leven zonder medicijnen toch mogelijk is. Daarna kun je altijd nog kiezen voor een onderhoudsdosering van de genoemde middelen. Daarbij maakt het niet uit welke het wordt. Je moet even de bijwerkingen leren kennen die kunnen optreden. En dan kun je er bij wijze van spreken 100 mee worden.  Als methadon het beste de craving tegengaat, dan wordt dat hem. Een lage dosering van 10 tot 20 mg zou je al kunnen stabiliseren.

Maar eerst:

Tot nu toe spraken we over de lichamelijke kanten van de medicijnverslaving. Maar er is meer det bijdraagt: de psychische en de sociale kanten van het verhaal. Het is vaak dat relaties het gebruik afkeuren waardoor iemand ziich weer slechter gaat voelen en ook weer meer craving kan gaan krijgen. Daarom is het ook belangrijk dat uw partner naar een voorlichting gaat voor de omgeving van verslaafden. Hun reactie ie begrijpelijk maar begrip is goud waard. 

Verder moet u kijken of er misschien oud zeer bestaat en of uw zelfbeeld misschien omhoog kan. Dit is voer voor psychologisch zelfonderzoek. Want als die zaken oplossen kan de verslavingsdrang afnemen. 

Inderdaad kan de verslavingszorg de weg wijzen anders hebben wij ook adviezen op ons spreekuur.

Veel succes en vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts

 

22 november 2020
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT Stel een Vraag >