Een collega gebruikt drugs op het werk; wat moet ik hiermee?

VRAAG

Beste Drugsinfoteam, Laatst had een collega van me xtc gebruikt op het werk. Ik ergerde me echt helemaal kapot aan hem en hij is 2 uur later ook met 'buikgriep' naar huis gegaan. Is er een manier waarop ik kan bewijzen dat mijn (anderszins ook extreem luie) collega drugs gebruikt onder het werk? Sinds hij een vast contract heeft doet hij helemaal niks meer, moet ik steeds zijn taken overnemen en ik zoek al tijden naar een manier om hem te laten ontslaan. Aangetoond drugsgebruik onder het werk met bijbehorend plichtsverzuim is voldoende reden hiervoor denk ik, maar dan moet ik het wel kunnen bewijzen. Bedankt

ANTWOORD

Je code was: collega

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag! Lijkt me een lastige situatie voor jullie beide. Als ik het zo lees, vind ik het behoorlijk zorgwekkend dat een collega van jou xtc gebruikt op het werk. Het lijkt op zelfdestructief gedrag. Mensen hebben een tal van redenen voor dit gedrag. In veel gevallen zit er iets heel vervelends achter, wat oprecht heel lastig voor hun kan zijn.

Welke rol heb jij ten opzichte van deze collega? Wat voor werk doen jullie? Ik kan mij voorstellen dat iemand zijn werk niet goed kan doen, onder invloed van mdma (=xtc). De vraag in deze is welke rol jij aan wil nemen. Vind jij het werkproces belangrijker dan de geestelijke gezondheid van je collega's? Dan kan je inderdaad actie ondernemen en een wijze vinden waarop hij ontslagen kan worden. Allicht kan je het aangeven bij de werkgever. Dit zal een juridische rompslomp worden. Het is (behalve bij sommige banen) meestal niet mogelijk om drugsgebruik feitelijk aan te tonen door een urinetest af te dwingen of in dergelijke. Bovendien heeft een werkgever ook nog een zorgplicht en is het niet altijd zo dat dit soort situaties leiden tot ontslag op staande voet.

Hecht jij waarde aan de geestelijke gezondheid van je collega? Dan kan je het gesprek met hem aangaan. Veel mensen die (problematisch) alcohol of drugs gebruiken, hebben hier een reden voor. Zij het teveel stress, een depressie, grote problemen thuis of misschien ziet hij het leven helemaal niet meer zitten. Als hij ontslagen wordt (= geen vast inkomen, zekerheid en daginvulling) zet zijn positie alleen maar verder terug. Ook kan je overwegen om contact te zoeken met de regionale instelling voor verslavingszorg. Zij kunnen jou, je werkgever of je collega heel vrijblijvend advies geven in deze situatie. 

Ik hoop dat je met deze informatie voor jezelf een juiste keuze kan maken. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, neem gerust contact met ons op!

Met hartelijke groet,

Dion

20 juni 2018
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT Stel een Vraag >